1. Hva skal pusses opp og hvor mye?
Her er det viktig å tenke på at det kan oppstå ekstrakostnader og uforutsette tillegg. For eksempel at det dukker opp noen feil ved riving av tak, vegger og gulv.
Som en god tommelfingerregel, kan du legge inn en buffer som tilsvarer omtrent 20%. Du må også være forberedt på at det kan ta lengre tid å gjennomføre oppussingsprosjektet enn det du først så for deg. Det er derfor viktig å være fleksibel.
Så snart du har oversikt over budsjettet ditt, kan du vurdere hva som skal pusses opp og hvor mye. Ser du at det budsjettet ikke strekker helt til, finnes det alltid løsninger. Kanskje du kan velge rimeligere produkter eller bruke gulvet du allerede har, enn å bytte det ut?
En annen viktig faktor for å avgjøre hvor mye du skal pusse opp, er hvor lenge du har planer om å bo i boligen. Skal du bo der over lengre tid vil det være mer fordelaktig å investere mer i oppussingsprosjektet, enn hvis du har tenkt til å flytte ut om noen år.
Etter at du har planlagt hva som skal gjøres, må du lage en detaljert beskrivelse av prosjektet og arbeidet du ønsker utført. På den måten vil alle de aktørene du kontakter få samme beskrivelse, og det blir dermed enklere å sammenligne tilbud.
Se alle tjenestene Servicefolk tilbyr i forhold til oppussing her
2. Trenger jeg en interiørarkitekt?
Dersom du ønsker å gjøre det så billig som mulig og ikke gjøre større endringer i forhold til planløsningen, klarer man seg fint uten interiørarkitekt.
3. Må kommunen godkjenne prosjektet?
Søknad om byggetillatelse avhenger av hva som skal pusses opp og omfanget av oppussingen. Det kommer også an på hva slags bolig du har.
Du har mer fleksibilitet med en enebolig enn med et borettslag eller rekkehus. Vi anbefaler å alltid ta kontakt med kommunen din dersom du er i tvil, for å sjekke om tiltaket er søkepliktig eller ikke.
Andre søkepliktige tiltak:
- Flytte eller rive bærevegger
- Flytte kjøkken
- Oppussing av bad og våtrom
- Fasadeendringer
- Bruksendring av areal, f.eks. gjøre om kjøkkenet til et bad
4. Trenger jeg fagfolk?
En av grunnene til dette er fordi våtrom utsettes for enorme fuktpåkjenninger og feilaktig utførelse kan lede til alvorlige skader.
Hvis ikke arbeidet er fagmessig utført, og det oppstår vannskader grunnet fukt på badet, vil huseiere stille svakere i en eventuell forsikringssak.
Boligens verdi ved et fremtidig salg, vil påvirkes negativt hvis ikke selger kan fremlegge dokumentasjon på arbeidet er utført av fagfolk. Vann og elektrisitet skal alltid installeres av sertifiserte håndverkere og det er viktig at du får en samsvarserklæring.
Så hvis du har tenkt til å pusse opp badet ditt, anbefaler vi at du tar kontakt med Servicefolk. Vårt team av håndverkere har lang og solid erfaring med oppussing av bad og vi gir alltid god våtromsdokumentasjon med bilder ved ferdigstillelse.
Vi tilbyr også 12 års garanti.
5. Hvordan velger jeg håndverkerfirma?
Det er også veldig strenge krav til taksering av boliger. Derfor er det viktig å bruke seriøse håndverkere som leverer god dokumentasjon på arbeidet som utføres og som tilbyr garanti. (link til «Garantier og forsikringer»)
Som privatperson kan det være vanskelig å vurdere hvilken aktør man skal gå for og som man kan stole på. Men fortvil ikke! Det finnes flere signaler og mye informasjon der ute som kan hjelpe deg og gi en god indikasjon.
En av de første tingene man bør sjekke er om håndverkerfirmaet har lang erfaring eller er om det er nyoppstartet. Har bedriften vært på markedet i mange år, er det som regel et godt tegn.
Men det betyr ikke at en nyoppstartet aktør ikke er seriøs. For å være helt sikker bør flere faktorer tas i betraktning:
- Har aktøren gode forsikringer? For å få en god indikasjon på hvor seriøse håndverkerfirmaet er, er det lurt å forhøre deg om hvilke forsikringer de har. Forsikringene burde dekke både deg som kunde (boligen din) og håndverkerne.
- Har de fast ansatte eller bruker de innleid arbeidskraft? Med innleid arbeidskraft har ikke bedriften like mye ansvar og skulle det oppstå feil, vil det være vanskeligere å få utbedret disse. Da er det viktig å gjenstille spørsmålet ovenfor, så du vet hva som dekkes av forsikringer og garantier.
- Har de gode referanser? Sjekk hjemmesiden deres eller sosiale medier som for eksempel Facebook. Har de en Instagram-konto vil du muligens kunne se bilder av prosjekter de har tidligere utført. Du kan også be om å få snakke med tidligere kunder.
Pass på at du sjekker at håndverkerfirmaet står registrert i Brønnøysundregisteret, at de har ryddig økonomi. Det er også viktig å sjekke at håndverkerne har utdannelse i faget sitt og et gyldig HMS- kort.
Les mer om Tromsøgata 42-prosjektet vårt her (link til prosjektartikkel).
6. Når på året burde man pusse opp?
7. Hvor mange tilbud bør jeg hente inn?
Hvis prosjektet ditt er søknadspliktig, må en arkitekt eller en annen fagperson lage et tegningsunderlag før du kontakter en aktør. Undersøk på forhånd om det er gode sjanser for at prosjektet blir godkjent.
Etter at du har satt sammen en detaljert prosjektbeskrivelse, kan du enten kontakte aktører direkte eller legge det ut på anbud og hente inn tilbud. Du bør hente inn minst 3 ulike tilbud for å være sikker på at du får konkurransedyktig pris.
Så kommer vi til punktet om å sammenligne tilbudene.
Er det stor forskjell mellom prisene, kan det være at prosjektbeskrivelsen ikke er tydelig nok og aktørene derfor har ulik forståelse av prosjektet. Kryssjekk hver post i tilsendte tilbud for å forsikre deg om at prisene gjelder for samme type arbeid. Er du usikker på om aktøren har forstått arbeidet korrekt, er det lurt å ta kontakt med de for å litt mer informasjon.
Det viktigste er jo at det oppstår konkurranse mellom aktørene om å få gjennomføre oppussingsprosjektet ditt. Hvis du ikke er fornøyd med noen av tilbudene du mottar, kan du hente inn flere. Jo flere tilbud du får, desto større valgfrihet.
8. Og sist, men ikke minst, hvor mye koster det?
Mange lar seg friste av lokketilbud, men egentlig bør det ringe en varselbjelle. En usannsynlig lav pris betyr ofte veldig dyre tillegg og ekstrautgifter. Dette resulterer i en skyhøy totalpris og mye frustrasjon. Se derfor etter et tilbud med fastpris, slik at du kan være trygg på at budsjettet ditt holder.
Sørg for at tilbudet du får beskriver prosessen tydelig og detaljert. Sjekk at flere viktige elementer er nevnt, som:
- En betalingsplan. Her er det viktig å sjekke at du ikke skal betale sluttfakturaen før arbeidet er avsluttet og ferdig.
- Prosjektledelse, og hva ansvaret innebærer.
- Dagbøter iht. Norsk Standard hvis firmaet ikke overholder fristen.
- Garanti på baderom. Et høykvalitetsbad skal kunne holde i minst 20 år. Velg derfor en aktør som kan tilby en lengre garanti enn minstekravet på 5 år.
- God dokumentasjon på utført arbeid.
- Start- og ferdigstillingsdato.
Du bør også sjekke hva som er inkludert av produkter og materialvalg.
Mange useriøse aktører prøver å spare på kostnadene ved å bruke produkter av lav kvalitet. Dette går utover kvaliteten på arbeidet og holdbarhet. Sjekk om merkene de bruker er kjente eller ukjente, og om de bruker spesialtilpassede produkter til baderom og kjøkken.
Underveis og etter prosjektet
Underveis i prosjektet kan det lønne seg å ha en sjekkliste. Etter hvert som ting blir gjort, kan du krysse det av. På den måten holder du oversikt over hva som har blitt gjort og hva som fortsatt må gjøres. Sjekklisten bør inneholde alt du må bestemme deg for. For eksempel hvordan gulv du skal ha og hvilken fargekode du skal ha på veggen. Pass på å kommunisere jevnlig med prosjektleder eller aktør underveis for å unngår misforståelser.
Når prosjektet er fullført må du gjennomføre en sluttbefaring for å sikre at oppussingsarbeidet er fagmessig godt utført og i henhold til tilbudet. Og selvfølgelig at du som kunde er fornøyd.
Deretter er det viktig å få tilsendt ferdigdokumentasjon, garantibevis med bilder samt FDV–dokumentasjon for bad og en samsvarserklæring. Denne dokumentasjonen trenger du i forbindelse med salg og forsikring. Det vil også kunne øke verdien på boligen din den dagen du ønsker å selge.