Når du skal lage nytt kjøkken så investerer du i noe som skal vare i mange år.

Kjøkkenet er et rom vi bruker mye tid i og derfor er det viktig å bruke tid på planlegging. Slik kan du på best mulig måte skape ditt drømmekjøkken, som er både funksjonelt og stilfullt.

Ofte stilte spørsmål om kjøkken oppussing du får svar på i denne artikkelen

Å fornye kjøkkenet kan komme i form av alt fra å male skapdørene eller totalrenovering av kjøkkeninnredning og avløp. I denne artikkelen gir vi deg 6 gode tips til når du skal pusse opp kjøkkenet og vi svarer blant annet på:

Hvor skal jeg starte når jeg skal pusseopp kjøkkenet?
Hva kan jeg gjøre selv?
Når må jeg ansette fagfolk?
Hvordan planlegger jeg?

Dette og mer får du svar på, men det er ett spørsmål du selv må svare på:

Er du klar til å starte?

Dreaming about new kitchen.

Domestic Kitchen Design (conception) 3d illustration

1) Nøye planlegging av kjøkkenoppussing vil spare deg tid og penger

Kjøkken trender kommer og går. Det som er viktig er at du får det kjøkkenet som du ønsker. Spesielt om du ser for deg at du skal bo i din nåværende bolig/leilighet i lang tid fremover. Kjøkkenet burde være praktisk, brukervennlig og følge din stil. I planleggings fasen må du tenke nøye over hva du vil oppnå og endre med ditt nåværende kjøkken. For eksempel kan du stille deg selv noen av disse spørsmålene:

drømmekjøkken

 • Hvorfor vil jeg pusseopp kjøkkenet?
 • Hva må byttes ut og hva kan jeg beholde?
 • Hvordan kan jeg gjøre kjøkkenet mitt mer praktisk?
 • Hva plager meg med mitt nåværende kjøkken?
 • Hva kan jeg ordne selv?
 • Hva trenger jeg hjelp til fra fagfolk?
 • Hvor mye kan jeg investere i oppussingen?

Mens du svarer på disse spørsmålene, vil du mest sannsynlig finne ut mye om hva du ønsker å gjøre og hva du kan få til.

2) Prioriter disse elementene når du pusseropp kjøkkenet

En kjøkkenekspert kan anbefale ulike typer benkeplater og hvitevarer som passer best til dine behov. Du burde ikke være redd for å stille spørsmål og finne de beste løsningene. For eksempel er det lurt å tenke nøye over valg av disse ulike elementene før du starter oppussingen av ditt kjøkken.

Arbeidsflyt:

Man skal kunne nyte og kose seg mens man jobber på kjøkkenet. Derfor er det viktig å tenke på arbeidsflyten når man pusser opp. Dette gjelder plassering av komfyr, kjøkkenøy, oppbevaring og deres plassering i forhold til hverandre.

Lagring:

Lagring er viktig på et kjøkken. Alt fra matvarer til kjøkkenredskaper, kopper og kar. Prioriter tid til å lage en plan for dette om du skal gjøre større endringer på kjøkkenet. Hvordan kan du optimalisere lagringen og samtidig øke arbeidsflyten med riktig plassering?

Velg kvalitet om du kan:

Det finnes hvitevarer og kjøkken innredning i mange ulike prisklasser. Likevel kan du tjene mer på å velge høy kvalitet på noen spesifikke kjøkken elementer fremfor å kjøpe noe rimelig som har kortere levetid.

Kvalitet trenger ikke alltid å bety det dyreste, men at du tar tiden til å gjøre research. Det vil være mere bærekraftig å investere i kjøkkeninteriør og hvitevarer som varer i flere år, fremfor noe som du må bytte ut ofte. For eksempel:

 • Benkeplater
 • Kjøleskap
 • Kjøkken vifte
 • Nytt gulv
 • God ventilasjon

Nytt kjøkken inspirasjon

Kjøkken renovasjon Oslo

Råd til kjøkkenoppussing

3) Bestem om du skal renovere eller pusseopp kjøkkenet

Det finnes nok ingen kjøkken som varer evig. Kvalitet, trender og standarder endrer seg over tid. Derfor er det lurt og kanskje nødvendig å oppdatere deler av eller hele kjøkkenet. Hva du må og ikke må gjøre kommer an på hvor nytt kjøkkenet er og om det følger de moderne standardene som kjøkken må følge.

råd-til-kjøkken-renovasjon

oppussing-av-kjøkken

Total renovering: Å fornye kjøkkenet trenger ikke være totalrenovasjon, men av og til må det til. En total renovasjon vil nok innebære å rive eksisterende kjøkken, flytting av avløp og rør og investering i helt ny kjøkkeninnredning. En overhaling som dette vil gi deg friheten til å designe kjøkkenet ditt akkurat slik du vil, innenfor ditt budsjett.

 

Pusseopp kjøkken: Ved oppussing av kjøkken så må man ikke nødvendigvis rive alt og starte på nytt. Da er ønske å pusse opp, for eksempel: igjennom å male kjøkkenskap, bytte ut kjøkken benk og gulv, eller installere en kjøkkenøy. Du kan friske opp det eksisterende og bytte ut det som ikke lever opp til standarden som er satt for norske moderne kjøkken.

4) Planlegg budsjettet for kjøkkenoppdateringene

Nå har du planlagt hva du ønsker å prioritere og hvor mye du ønsker å endre på kjøkkenet ditt. Da er det tid for å sette ett budsjett. En komplett overhaling av kjøkkenet kan koste mellom 60 000 til 700 000. Det kommer helt an på hvor mye du skal gjøre, materialene du skal bruke, installasjon og utstyret som trengs.

Hvordan holde kostnader nede under kjøkken oppussing

Prisen på en komplett kjøkkenrenovasjon og -oppussing kan variere stort basert på hvor store endringer du vil gjøre.

 • Flytting av elektriske anlegg og avløp vil koste ekstra. Se om du faktisk trenger å gjøre dette.
 • Nye hvitevarer kan koste en god del penger. Er de eksisterende hvitevarene dine utdaterte? Følger de dagens standard og er trygge å bruke? Et bærekraftig valg er å bruke det vi har så lenge vi kan. Må du bytte ut alt?
 • Når det gjelder materialer til kjøkkenet så er det ikke forgitt at det dyreste alltid er det beste. Rimeligere materialer til skap og benkeplater kan være mer slitesterke enn dyrere materialer. Hør med din lokale kjøkkenekspert eller kontakt en entreprenør for tips.

Drømmekjøkken elektrikker

drømmekjøkken rørlegger rørleggerhjelp

5) Forny kjøkkenet med små oppdateringer

Det er ikke mangel av tips og triks på nettet til DIY prosjekter og kreative måter å gjøre ting selv på. Men vær selektiv når du velger å bruke tipsene. Enten du gjør disse små endringene selv eller bruker vaktmester eller andre eksperter, så kan små endringer gjøre mye for kjøkkenets kosmetikk. Du kan blant annet:

tips-til-kjøkken-oppussing

 • Bytte ut håndtak på skaper og skuffer.
 • Male kjøkkenskap.
 • Male eller legge nye fliser på kjøkkenets “Backsplash”. Veggen mellom benkeplaten og skapdørene er veldig utsatt for søl. Derfor kan det være lurt med ekstra beskyttelse her, i tillegg til at en ny farge kan endre hele utrykket til kjøkkenet.
 • Legg nytt gulv. Dette kan man gjøre selv, eller ansette hjelp til. Gulvet på kjøkkenet er også utsatt for mye trafikk og sølv og burde byttes når nødvendig.

6) Når må fagfolk ta over kjøkkenoppussingen?

Mindre oppdateringer kan man kanskje få til fint selv, mens større prosjekter trenger assistanse fra profesjonelle fagfolk. Det meste som tar for seg rør, vann og elektrisitet må du få hjelp til fra en ekspert. For eksempel når du skal flytte plasseringen til vask og oppvaskmaskin som innebærer å flytte rør og avløp, eller om du trenger å installere flere stikkontakter.

Utenom dette så kan man gjøre mye selv, men det er viktig å spørre seg selv om det er lurt. Å koordinere og planlegge oppussing tar tid og energi. Det krever mye og kan være slitsomt. Velger du å ansette en entreprenør som spesialiserer seg innenfor kjøkken oppussing så slipper du å tenke på alt selv, og du kan unngå kostbare og uforutsatte forsinkelser.

Les mer om våre oppussing tjenester her

montering nytt kjøkken

Designe kjøkken kjøkkendesigner

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt og få med deg siste nytt fra Servicefolk