1. Pass på hagemøblene dine, så har du de lenger!

Før høsten setter ordentlig inn, er det alltid lurt å vaske utemøblene godt og vedlikeholde dem. Har du en garasje eller en bod, vil det være best å oppbevare møblene der. Hvis dette ikke er tilfelle, og du må la møblene stå utendørs, bør de pakkes godt inn i en ordentlig, robust presenning.

power washing garden furniture made of exotic wood

2. Du kan allerede på høsten klargjøre neste års hage

Preparation for spring season in garden, pink tulips and yellow daffodils bulbs

Behandling av gress om høsten kan ha en helt avgjørende effekt når det kommer til å få en fin og grønn plen til neste sommer, slik vi alle drømmer om. Men det er viktig at dette gjøres før minusgrader og frosten setter inn. Har du et ønske om en blomstrende hage om våren, kan du allerede plante blomsterløk midt i høstsesong. Eneste du må tenke på, er at det gjøres før frosten kommer.

3. Ta godt vare på grillen, så blir det mange gode grillfester neste år også

Dette vil muligens komme som en liten overraskelse, men matrester og fett kan du bare la ligge. Det impregnerer nemlig risten. Når våren kommer, fyrer du bare opp grillen og svir av restene. Veldig enkelt.

Men; Det er lurt å fjerne alt fettet som har rent nede i drypptrauet, før du pakker den bort. Det beste vil være å plassere grillen i en bod eller en garasje som har god pass. Er det ikke mulig, og den må stå ute, bør den ha på seg et grilltrekk som er spesielt for vinteren.

Barbecue grill Cover protecting kamado style ceramic grill from rain.

4. Sørg for å tømme kran, slanger og høytrykkspyleren for vann

Leaking hose

Utekranen bør tømmes helt og så stenges, og hageslangen bør tas inn. Dette er lurt for å forhindre frostødeleggelse. Har du noen fine krukker og potter som står ute, bør de tømmes for jord før de vaskes og så veltes. På den måten vil ikke vann, snø og is samle seg. Du kan også sette de inn, hvis det er bedre.

Tøm høytrykkspyleren for vann og lagre den et sted som er tørt og frostfritt. Dette gjelder også for andre typer vanningsutstyr, hvor vann ofte blir liggende igjen i enten slangen eller i beholdere. Hvis dette ikke gjøres, kan både slangen og pumpen bli skadet når vannet fryser. Skjer det, må du i verste fall erstatte delene med nye deler.

5. Sjekk at alle dører og vinduer er tette og at kjelleren er tørr

Sjekk at både karmer og fuger rundt vinduer og dører er i god stand, slik at kulde og vind ikke siver inn i huset. Da vil du kunne holde bedre på varmen og dermed betale mindre for oppvarming gjennom de kaldere månedene.

Hvis du legger merke til at det kommer dugg mellom glassene i vinduet ditt, kan du være sikker på at dette er et punktert vindu. Dugg mellom glass kommer av utettheter mellom bunnliste og glass, og vinduet bør dermed skiftes ut. Vi anbefaler at du installerer et vindu med energiriktig glass, for å tape minst mulig varme.

En kjeller er veldig utsatt for fuktskader på grunn av at det utsettes for fukt både innenfra og utenfra. Her er det viktig at du ser etter mulige skader på utvendig vegg, og legger merke til om vannet drives vekk fra muren. Har du et sluk i kjelleren, anbefaler vi at du sjekker at dette ikke er tett. Ventilasjonsristen bør også rengjøres før vinteren.

Ice, snow and condensate inside in corner of plastic window in winter. Poor warm isolation concept. Consequences of incorrect installation of window frames. Selective focus

6. Sjekk alle takrennene!

Man on a ladder cleaning house gutters

Kostbare husskader kommer ofte av tette takrenner og nedløp. Er takrenna tett, vil det flommer over når det regner og det kan i seg selv gjøre nok skade på fasaden. Men når vinteren kommer og minusgradene setter inn, slik at vannet fryser – ja, da kan røret sprekke. Det vil vi gjerne unngå!

Sørg for å fjerne alt løv, kvister, skitt og møkk i god tid, for det begynner å bli for kaldt.

7. Og siden du allerede er der oppe …

Ta en runde og sjekk taket for eventuelle skader og uregelmessigheter – særlig takstein.

Stein og plater skal ligge ordentlig på plass. Om det så er bare en stein eller en plate som har forflyttet litt på seg, er det viktig at du sjekker om undertaket er intakt før du eventuelt legger på plass ny stein. Det er uhyre viktig at snøsikringen er i skjønneste orden.

Spyl eller børst taket forsiktig, hvis nødvending, og se om det er noe rundt som kan gjøre skade. For eksempel trær som må beskjæres.

Cleaner with pressure washer at roof house cleaning roof tiles

8. Ta deg en god runde rundt huset ditt eller hytta

Power washing. House wall vinyl siding cleaning with high pressure water jet.

Vær oppmerksom på om malingen flasser, bobler eller om det er andre skader på malingsoverflaten. Grunnen til hvorfor det er viktig å se etter dette, er fordi det dårlige været om vinteren kan forårsake store skader på mur og kledning som ikke er i god stand. Skulle du finne skader, spesielt flassende maling, bør dette utbedres tidlig om høsten, våren eller sommeren på grunn av tørketid.

Du kan også vurdere om huset trenger spyling eller en helvask. En årlig husvask kan forlenge levetiden på både malingen og kledningen. Men husk at dette er noe som bør gjøres tidlig på høsten, så fasaden får tørket ordentlig. Husk å beskytt eventuelt treverk som er bart gjennom høsten og vinteren, ved å male over.

9. Til slutt; Ikke glem gressklipperen

Hent inn robotklipperen eller gressklipperen, slik at den står trygt og tørt før det blir for kaldt. Er den motorisert, bør du fylle opp tanken med bensin for å unngå kondens samt fylle på litt olje på sylinderen.

Vi anbefaler at du også gir den en god vask, men vært forsiktig med en høytrykksspyler. Rens eventuelle filtre og tøm beholderen før den settes bort. Gressklipperen bør lagres horisontalt på hjulene og på et tørt sted.

Husk at det lønner seg å fikse alle de små tingene nå, før det er for sent.

God høst!

shed garden five

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt og få med deg siste nytt fra Servicefolk