Mange drømmer i dag om listefritt tak og en minimalistisk stil i hjemmet sitt. Dette kan du oppnå med sømløse og rene linjer fra gulv til tak. Det er fallgruver ved listefritt rom og vi har samlet tips til hvordan du får det beste resultatet og unngå sprekkdannelser.

Bygg listefritt og gi illusjonen av høyere vegger og tak

Listefritt tak og vegger gir rommet en illusjon av romslighet. Rommet vil virke større og gi deg et minimalistisk utrykk som er nøye gjennomført. Om rommet du vil ha listefritt har lister i dag, er det veldig viktig at du fjerner dem og fyller inn eventuelle sprekker på riktig måte.

Et listefritt rom skal gi en helhetlig følelse med sømløse kanter fra gulv til tak. Derfor må man gjøre seg i flid når man fjerner tidligere lister. Unngå slurv som kan føre til sprekker og et ujevnt resultat.

fjerning-av-lister

Veien til et listefritt hjem: Hva skjuler seg bak gamle lister?

listefritt-moderne-hjem

Det er ikke godt å si hva som skjuler seg bak gamle lister før man fjerner dem. Noen ganger vil veggen bak dekke helt ned til gulvet. Andre ganger er det store hulrom mellom vegg og gulv/tak. Disse må du fylle på riktig måte for å få rommet listefritt.

Jo nyere hjemmet ditt er jo større sjansen er det for at gipsen bak listene dekker hele veggen. Eldre bygg brukte ofte store lister til å dekke avstanden mellom gipsplaten og gulvet og etterlot store sprekker.

Sparkling og strimle for det beste listefrie resultatet – mindre sprekker

Mindre sprekker kan lukkes ved å strimle og deretter sparkle. Fugemasse burde ikke brukes til dette, da det ikke er bra egnet. Legg en papirstrimmel i skjøtene for å forsterke før du sparkler et parr ganger (2-3). Velger du å ikke bruke strimler risikerer du sprekkdannelser. Etter sparkling er det tid for å male veggen på nytt!

listfri-stue

Hvordan legge strimler og sparkle skjøtene:

1. Smør sparkelmasse i skjøten mellom vegg og tak.

2. Press inn papirstrimmelen mens massen er fuktig.

3. Dra massen utover for å presse strimmelen inn i sparkelen (unngå luftbobler!).

4. Sparkle over 2-3 ganger for et solid skjøte.

Nye gips plater for større sprekker ved lister til listefritt hjem

Fjernet du gamle lister og oppdaget veldig store sprekker mellom gulv og vegg? Da må du legge nye gips plater. Etter du fjerner de gamle gipsplatene legger du nye. Veldig viktig er det at du måler riktig, for å få så sømløse vegger som mulig og mindre sparkle jobb for deg selv.

Legg strimler/sparkel på skjøtene som forklart i paragrafen ovenfor. Til slutt maler du for å få et helhetlig og jevnt sluttresultat i ditt nye listefrie rom! (OBS: om du bruker nye gipsplater burde de grunnes før maling)

listefritt-stil-hjemme

Listefritt rundt vinduer for en helhetlig “look”

hvordan-lage-listefritt-vindu

Ved listefritt vindu og dør er du nødt til å fjerne utfôringen. For best resultat må du erstatte gipsen ved å lage ny utfôring rundt. Så setter du på en utvendig list av enten hardplast eller metall. Denne listen ligger helt flatt inntil veggen. Deretter sparkler du over ved å bruke samme prosessen som ved skjøte mellom vegg og gulv.

Risikoen av å gjøre listefri jobben selv: ujevnheter og sprekkdannelser

Det krever litt kunnskap og presisjon for å få listefritt tak og vegg riktig. For å få det beste resultatet vil det kreve at du gjør deg i flid for å få et sømløst og jevnt sluttresultat. Gjør du ikke dette kan du få sprekkdannelser i skjøtene og den minimalistiske stilen ser heller ut som du glemte å sette på lister.

minimalistisk-listefritt-tak

Ønsker du hjelp til å utføre dine listefrie drømmer? Listefritt tak er lett med litt hjelp. Ta kontakt her for befaring!

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt og få med deg siste nytt fra Servicefolk