Høsten har endelig kommet for fullt! Trærne vender sakte mot farger av rød, gul og oransje. Det betyr at tiden for å passe på at takrennene er frie og åpne for fallende blader og klar for høstens regn er kommet.

Rensing av takrenner er et viktig vedlikeholds tiltak på høsten!

Rens av takrenner er en av de tingene ved vedlikehold av eget hus eller bedrifts eiendom som ikke virker tidssensitivt eller uhyrlig viktig. Men, sammen med maling på husveggen, er takrenner et av husets forsvars mekanismer for fukt og råte skader.

Vedlikehold av maling og takrenner kan derfor spare deg mange penger. dette er fordi fukt skader er noen av de dyreste reparasjonene. Derfor er det viktig at du tar en grundig rens av takrennene på dine eiendommer i høst.

Les videre for å finne en guide for hvordan du best kan rense takrennen din i høst

Renjøring-av-takrenner

Rens av takrenner i borettslag og sameie

Viktig: I sameier og borettslag kan utvendig vedlikehold være en del av pliktene. Dette kan føre til at skader ved tette takrenner på grunn av manglende vedlikehold ikke kommer på forsikringen.

Noen av de spesifikke vedlikeholds pliktene kan variere fra ulike sameier og borettslag. Derfor er det viktig at du og dine med-beboere er klar over hvem som har ansvar for å rengjøre takrennene. Hvis skadene påført av tette takrenner viser seg å være noe som ikke var utenfor den som hadde ansvarets kontroll, kan regningen her bli dyr og komme rundt 60.000-100.000kr.

Hvorfor har vi takrenner og hvorfor er det så viktig å rense dem?

En takrennes funksjon virker kanskje åpenbar for mange, men likevel er det greit å minne seg selv på nettopp hva de gjør, om oppgaven å rense dem ikke frister.

En grundig rens av takrenner kan spare deg mye penger og er et viktig vedlikehold av din eiendom. Men vet du hvorfor vi har takrenner i det hele tatt? De er dyre å kjøpe, dyre å installerer og rengjøring av takrenner er en tidskrevende og kan være en farlig jobb.

tette-takrenner-blir-dyrt

En takrennes jobb er å føre vann vekk fra husets treverk

For at denne jobben skal bli gjort så lett og effektivt som mulig, må takrennene og nedfalls rør være fri for restriksjoner som:

  • Løv
  • Barnåler
  • Mose
  • Is
  • Annen vekst
  • Fuglereir (farlig for både fuglene og takrennene)

takrenne-rens-service

Hvordan renser du takrenner og tette takrenne nedløp?

Det er flere måter å rense takrenner på. Metodene rangerer fra bruk av løvblåser, til kopper, til teleskopskaft og takrenne børster. Vi har lagd en liste over steg til å rense takrenne på enklest mulig måte, med få redskaper. Dette er listen for deg som er i stand til og har tid til å rense takrennene selv, selv om det aldri er dumt å spørre om hjelp.

Steg for steg: hvordan rense takrenner

Steg 1: Finn stige og start å fjerne løv/mose etc. fra takrennene

Et lurt tips er å starte med fjerningen av løv nærmest nedløp røret. Nedløpsrøret er røret som vannet renner ned i og som føres ned til bakken. Så fort du unngår at vekst og avfall faller ned og sitter fast i nedløpsrøret jo bedre.

Tips: Bruk en liten spade eller plastikk kopp til å fjerne mose og blader. På denne måten får du med deg gjørme og slaps som kan være vanskelig å få med om du bruker henda.

Sikkerhets tips: hvis du bruker stige til å komme deg opp til takrennene, burde du ha en person som står nede på bakken og sikrer stigen. Det å falle ned fra høyden av huset er ikke nødvendig eller gøy.

oslo-takrenne-rengjøring

 

spyle-takrennene

steg 2: Skyll takrennene med en hageslange

I steg to skyller du ut takrennene med en hageslange. Dette gjør du for å fjerne det siste gjørmen og skittet som sitter fast i takrennene. På denne måten får du også sjekket at det ikke er noen blokkeringer i nedløpsrøret og at vannet renner lett ut.

Tips: Ved skylling av takrennene er det lurt å starte lengst vekk fra nedløpsrøret og jobbe deg mot det. På denne måten får du med deg all skittet og leder det vekk.

Tips II: Når du skyller nedløpsrøret kan du eventuelt ta av den nederste delen av røret som stikker ut eller leder ned i avløpet om du kan. Deretter skyller du og renser denne delen ekstra godt.

Steg 3: Åpne tette avløp og rør

Hvis du ser at vannet ikke renner eller renner tregt igjennom nedløpsrøret, må du få ut hva nå en som blokkerer vannet. Hvis det som blokkerer får ligge der til kuldegradene kommer, kan røret fryse og sprekke.

Tips: Bruk hageslangen på full styrke opp nedløpsrøret. Hvis dette ikke løser opp blokkeringen, må du bruker en lang stang eller en form for nedløp kost eller avløps stang for å få ut blokkeringen.

Steg 4: Skyll nedløpet ovenfra og ned igjen

Dette steget er viktig om du har åpnet en blokkering i nedløpsrøret for å sjekke at alt er ute og at vannet renner lett ut.

tette-takrenner-oslo

Steg 5: Tett takrenner som lekker og fiks småskader

Dette steget er viktig dersom du observerte lekkasjer i takrennene. Da kan du bruke en form for takrenne tette middel til å fikse lekkasje området.

Steg 6: Gjør vedlikehold av takrennene til en rutine

Rens av takrenner er viktig på høsten og våren, men man burde ta seg tiden til å gjøre dette oftere. En rutine sjekk er smart å ta jevnt, så kan du om du ikke har tid eller er i stand til å sjangle på en stige selv, ansett noen som kan gjøre det for deg.

høst-forberedelser-takrennerSlik-renser-du-takrenner

Det er ikke alltid man har tid og ressurser til å gjøre alt selv – vi tilbyr takrennerens service hos Servicefolk

Trenger du eller ditt borettslag hjelp til å rense takrennene i høst? Enten det er på grunn av tid, helse eller mangel på utstyr, kan vi i Servicefolk hjelpe deg med rens av takrenner. Gjør takrennene klar til høstens stormer og vinterens snø og is i dag.

Ta kontakt i dag for å høre mer om pris og avtaler. Sammen gjør vi takrennene dine klar for høsten!

vaktmester-rens-av-takrenne

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt og få med deg siste nytt fra Servicefolk