Når det gjelder fornyelse av borettslag og sameie dukker det ofte opp endel spørsmål, men vi i Servicefolk er her for å hjelpe.

Vi har gjennom 20+ år opparbeidet solid erfaring og kompetanse som har gitt oss mange fornøyde kunder og gode referanser.

Hva har andelseiers ansvar?

 • Maling, tapetsering og gulv.
 • Dører, låser, vinduer, panelovner, sikringer, batterier til røykvarslere.
 • Bad og interiør som toaletter, bad og kran.
 • Avtrekk på kjøkken
 • Innvendige rør og avløp til og med vannlås.
 • Kjeller- eller loftsbod osv.

Etter borettslagsloven har andelseier plikt og rett til å utføre det innvendige vedlikeholdet, og det er som regel ingen plikt til å informere om dette. Men man må likevel forhindre skader på bygget og det skal ikke gå utover naboene.

Borettslaget / sameiet kan imidlertid ha særskilte bestemmelser rundt oppussing i borettslagets vedtekter og husordensregler, og enkelte oppussingsarbeider kan kreve søknad til kommunen. Det er derfor viktig å kontrollere vedtektene før det foretas vedlikehold eller lignende arbeider som påvirker de ytre delene av bygget.

boligservice vedlikehold borettslag

Hva er borettslagets ansvar?

 • Bærende konstruksjoner.
 • Felles ventilasjon, pipeløp, rør og kabler.
 • Bygget utvendig.
 • Kabling til TV og/eller Internett.
 • Rør til stengeventil og vannlås.

boligbyggelag oppussing

 

Når må jeg kontakte styret?

 • Dersom oppussingen berører bærende kontruksjon eller felles anlegg.
 • Dersom brannskiller kan brytes eller det gjelder på utsiden av boligen din.
 • Husk også at utskifting av inngangsdører og vinduer ofte også er fellesskapets ansvar.

 

Hva er greit å starte med av oppussingsprosjekter?

Riving/endring/oppføring av lettvegger, maling, utskifting av gulv/parkett osv., dvs. renovering som ikke berører bærekonstruksjoner og fellesanlegg.

 

Hva kan jeg  gjøre selv og hvilke oppgaver anbefales for håndverkere / fagfolk?

Borettslags-/eierseksjonsloven regulerer ikke hvilke typer oppussing du kan utføre selg eller ikke, men samsvarserklæring skal foreligge for alle elektriske anlegg utført etter 1.1.99.

En samsvarserklæring skal bevise at det elektriske anlegget er utført i henhold til gjeldende forskrifter, så arbeider på elektriske anlegg må utføres av fagfolk.

 

Kan jeg flytte en vegg eller må jeg søke tillatelse?

Det avhenger av om veggen en bærevegg eller ikke, hvis ikke trenger du ikke søke. Er du i tvil kan du ta kontakt med styret eller oss i Servicefolk.

Hva om jeg vil pusse opp badet?

Det meste av arbeid knyttet til en baderomsoppussing kan gjøres uten styregodkjenning. Baderomsinnredning kan selvsagt skiftes etter eget ønske, legging av fliser og annen kledning, varmekabler eller ny membran er oppgaver som kan utføres uten tillatelse.

Vann kan forårsake betydelig skade, så et utett bad har mye skadepotensial. Før du bestemmer deg for hva du skal gjøre på badet og hvem som skal gjøre det, husk at du som andelseier er ansvarlig for at badegulvet er solid slik at det ikke oppstår skader på fellesarealer eller andre andeler.

Skifter du membranen er det ofte aktuelt å bytte ut sluket også da det er i overgangen mellom membran og sluk er ofte der det oppstår lekkasje, og at dette gjøres riktig. Sluket er derimot en del av borettslagets/sameiets ansvarsområde, og du må ha samtykke fra styret før du kan gå i gang med å skifte.

Endringer i bærende konstruksjoner krever også godkjenning av styret, samt dersom man ønsker å gjøre endringer på felles- rør / ventilasjon.

Det kan også være at borettslaget eller sameiet allerede planlegger å fornye alle badene på grunn av for eksempel rørfornyelse som innebærer renovering av alle badene. Det kan derfor være lurt å kontakte styret først for å avklare for å unngå dobbeltarbeid.

Dersom etasjeskillet mellom leilighetene er i tre, medfører skifte av sluk at brannskille mellom enhetene brytes, og arbeidet kan kreve søknad til kommunen.

Hva om jeg vil pusse opp kjøkken?

Ved oppussing av kjøkken gjelder samme råd som under «Hva om jeg vil pusse opp badet?».

Finnes det regler for støy ved oppussing?

boligbyggelag oppussing stue

Et godt råd før oppussing er å ta kontakt med de andre beboerne og informere dem om din oppussing. Ved hovedinngangen er det ofte en tavle. Der kan du henge opp informasjon. Det kan være en utfordring å høre på maskiner og annet støy i en lengre periode så en god dialog kan hjelpe på tålmodigheten til beboerne. Undersøk reglene i ditt boliglag. Som regel skal det være ro mellom klokken 23.00 og 07.00. Helger kan være noe unntak.

Når er det på tide å pusse opp bad i borettslag og borettslag?

Kobberrørsystemer har vanligvis en levetid på 30 til 60 år, mens rørsystemer i støpejern vanligvis varer 50 til 70 år

Det er på tide med en rehabilitering når det oppdages rustvorter på rørene, vann som lekker fra avløpsrørene, sprekker eller fuktskader.

Dersom det er fastslått at rørsystemet må skiftes, bør det utarbeides en konsekvensrapport. Servicefolk kan lage et tilbudsdokument med beskrivelse av nødvendige tiltak.

Vedlikehold og renovering for sameier og borettslag

Vedlikehold utvendig som for eksempel tak, fasademaling, fasadevask, snø/is -rydding og lignende er sameiets og borettslagets ansvar.

 

Servicefolk utfører flere typer arbeider

Vår visjon er å være ditt kontaktpunkt som leverer alt du trenger.

Kontakt oss for referanser og før- og etterbilder av tidligere prosjekter.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt og få med deg siste nytt fra Servicefolk