Å fuge fliser er en viktig oppgave når du legger fliser. Enten det er på kjøkken, bad eller utendørs, må sprekkene mellom flisene fylles med fugemasse. Dette er både for å få et pent resultat, for vedlikehold og for å tette sprekkene.
Steg 1: Finn riktig fugemasse
Å finne riktig fugemasse er viktig. Ulike fugemasser har ulike funksjoner og utsende. Så det er både en smakssak å finne riktig fug og et praktisk valg. Man skal fuge mellom fliser, så det er også et valg om hvordan det endelige resultatet blir. (farge, grovhet, silikon etc.)
Det mange ulike rom og steder i hjemmet man kan velge å legge fliser. De mest vanlige stedene for fliser og fuger innendørs er på kjøkken (backsplash), baderom/våtrom (fliser på gulv, fliser på vegger, fliser i dusjen) og gulv i gangen.
Noen fugemasser er bedre egna til våtrom og andre fuger er bedre til utendørs bruk. Her er det viktig å velge riktig type fug for det peneste og mest langvarige resultatet. For eksempel vil fuger på et bad trenger å tåle et høyere nivå av fuktighet enn fuger på et kjøkken eller gulv i gangen.
Hvordan fuge fliser: dette trenger du
Det er ikke mange ting du trenger for å fuge fliser, men det er viktig å ha de riktige redskapene. Når du har valgt riktig fugemasse, trenger du også:
- Vann
- Fugebrett
- Fugemassepulver
- Murerbøtte (eller vanlig bøtte)
- Svamp
- Fugeskrape
I tillegg vil det hende du trenger å kjøpe inn silikon, eddik (til rengjøring av sølt fugemasse) og fugeforsegler.
Når kan man fuge fliser? Vent til flislimet har tørka
Før du fuger flisene, må du legge ned flisene. De festet med et flislim og dette må tørke før du fuger flisene. Limet kan ta opptil 24 å tørke, men følg instruksjonene på limet og vent leverandørens instruksjoner om ventetid.
Steg 1: Bland fugemassen (Fugemassepulver, bøtte, vann)
Når du er klar til å starte og limet er herdet kan du blande fugemassen. Følg instruksjonene fra leverandøren om riktig mengde vann og hell dette oppi en bøtte. De fleste vil anbefale at vannet du bruker i fugemassen er romtemperert.
Hell litt og litt pulver oppi til alt er godt blandet (bruk en visp/blandevisp). Når du fuger er det viktig at det ikke er noen klumper i fugemassen. Dette kan føre til ujevnt resultat og luftbobler.
Steg 2: Fug mellom fliser
Når fugemassen er blandet er det tid for å fuge mellom flisene. Dette gjør ved å bruke et fugebrett. Ta en god klatt med fugemasse på brettet og smør det over sprekken mellom flisene. Sørg for at du dytter fugemassen godt ned i sprekkene.
Når du fuger vil det komme litt gris på flisene. Dette er ikke farlig og vil vaskes vekk med vann og svamp når du er ferdig. Det du må konsentrere deg om er å få fugemassen jevnt på i sprekkene og å unngå luftlommer.
Skal du ikke legge ny, men fornye gamle fuger? For eksempel om de har begynt å smuldre eller er blitt permanent misfarga. Da starter du prosessen ved å fjerne/skrape vekk med en fugekrasse. Deretter støvsuger du og følger prosessen ovenfor.
Steg 3: Fuge fliser – Tørketid og rengjøring av flisene
Det kan være lurt å vente med å tørke vekk overflødig fugemasse til den har tørket (men ikke herdet) Likevel anbefaler vi at du følger leverandørens tips.
Tørketiden på fugemassen vil variere på flere faktorer, men du kan sjekke ved å forsiktig trykke på den.
Den overflødige fugemassen som er sølt på flisene fjerner du ved å fukte en svamp og dra den over flisene. Gjenta prosessen flere ganger til flisene er helt frie for fugemasse og rene.
Ekstra tips når du skal fuge fliser:
Vi i servicefolk tilbyr Boligservice om du trenger hjelp til å fuge fliser. Ta kontakt i dag og les mer om vår boligservice tjeneste her! Ingen oppgave er for liten.