Når snøen faller ned, er det viktig å ha gode retningslinjer rundt snørydding. Selv små mengder snø hindrer fremkommeligheten, og kan skape både irritasjon og skader.
Ved en ulykke på grunn av manglende snørydding eller utilstrekkelig sikkerhet kan gårdeier eller styret holdes ansvarlig. Sørg for å sjekke retningslinjer før vinteren slår inn for fult. Så du vet hvilke områder som faller inn under sameiets og huseiers ansvar.
Viktig er det også å kommunisere retningslinjene med alle involverte. Hvis sameiet ikke klarer å informere medlemmene om retningslinjene og deres ansvar, kan du ikke forvente at de følger dem til punkt og prikke.
Servicefolk kan ta seg av både snørydding og sikring.
1.Vurder området ditt
Selv om det ikke er noen enkel måte å forutsi nøyaktig hva vinteren vil bringe når det gjelder snø og is, kan du se tilbake på tidligere år for en generell idé. Men det er ofte bedre å ha litt mer dekning enn for lite.
2. Sammenlign alternativer
Sameiet bør undersøke hvilken type snøryddingsplan som fungerer best for sameiet. Det varierer i hvilke tjenester og typer kontrakter de ulike leverandørene tilbyr. Bestem om du vil ha en avtale som dekker hele vinteren uavhengig av snømengden, eller en som faktureres basert på hver værhendelse eller tidsforbruk.
Avtal hvor mye snø som må falle før snørydding påbegynnes, hvilke områder som skal brøytes, om de skal måke fellesarealer, hvordan de håndterer grusing/salting av veier og gangveier, og hva tidsrammen vil være.
Vit hva du kan forvente, og sørg for at dette også blir formidlet til huseiere, slik at de ikke ringer hver gang det snør for å se om noen er på vei.
3. Definer huseiers ansvar
Noen ganger dekker sameiet kun snørydding for fellesarealer. Det betyr at hver enkelt huseier er ansvarlige for sin egen innkjørsel. Sørg for at huseiere er klar over at dette er deres eget ansvar, og at sameiet har klart definerte retningslinjer og forventninger.
Har huseier begrenset tid etter snøfall/brøyting? Er det et brudd på reglene å kaste snø tilbake i fellesområde/gaten?
4. Engasjer fellesskapet
Å håndtere vintervær kan være vanskelig. Sørg for at sameiet har retningslinjer på plass som passer både behov og budsjett.
Oppmuntre huseiere til å være oppmerksomme på hverandre og samarbeide for å hjelpe fellesskapet med snørydding. For eksempel kan det å tilby å måke for en eldre nabo (eller noen du kjenner som er utenfor byen) gjøre situasjonen tryggere for alle.
Vær proaktive
Huseiere bør også være proaktive når det gjelder å rapportere mulige farer for å redusere risikoen for ulykker. Dersom snøryddingsavtalen kun omfatter brøyting av fellesarealer, sørg for at frivillige er på plass for å måke snø og strø/salte fortau og gangveier. Og ta kontakt med alle i god tid før snøen kommer, for å bestemme hvordan ting skal håndteres og hvem som gjør hva.
5. Betraktninger for din snøryddingsavtale
Sameiet ditt kan absolutt prøve å fjerne snø ved hjelp av internt personell eller frivillige. Men den beste måten å sikre gode resultater på er å henvende seg til en profesjonelt aktør. Enten ditt sameie leier en snøryddingstjeneste for kun fellesarealer eller for hele arealet, er det noen viktige elementer som bør inngå i avtalen.
Ofte stilte spørsmål om snørydding
Hva kan vi hjelpe deg med?
Vi i Servicefolk har et stort og dyktig team som er klare for å hjelpe deg med dine snøryddings prosjekter i vinter. Ta kontakt på post@servicefolk.no eller klikk HER og fyll ut vårt kontaktskjema. Så tar vi kontakt med mer informasjon om befaring og pris. Vi gleder oss til å høre fra deg!