Ønsker du å bygge på huset? Eller planlegger du totalrenovering innvendig? Og ønsker råd på hvordan du gjør det på en pengebesparende måte? Da har du kommet til rett sted. Før du bestemmer deg om totalrenovering eller en form for tilbygg/påbygg er det riktige valget for deg, er det greit å vite hva det betyr

Ønsker du hjelp til et totalrenoverings prosjekt? Klikk deg inn her og les mer om våre oppussing tjenester og ta kontakt for befaring 

Hva er forskjell på tilbygg og påbygg?

Før du starter er det greit å vite hva du faktisk skal planlegge å bygge. Et tilbygg og et påbygg er nemlig ikke helt det samme. Et påbygg blir plassert oppå konstruksjonen som eksisterer fra før av. Når du bygger et tilbygg, utvider du byggets grunnflate.

Påbygg:

For eksempel vil et påbygg være om du legger på en ekstra etasje, utfører et takløft eller takopplett. Påbygg skal alltid søkes om for prosjektet vil ha søknadsplikt. Et påbygg snakker vi som oftest om når du bygger på i høyden av huset, men kan også være nedover (underbygg). Ofte er også et påbygg dyrere å bygge en tilbygg. Men dette varierer.

Totalrenovering-innvendig-leilighet

tilbygg-eller-påbygg

Tilbygg:

Et tilbygg, som er noe som er tilkoblet resten av boligen er lovlig opp til 15kvm, men må minst være 4 meter fra naboens eiendom. Tilbygg er ikke alltid søknadspliktig, men sørg for at om du bygger uten å søke, at du gjør det lovlig og følger reglene. Vær heller på den sikre siden og hør med kommunen.

Tilbygg, påbygg og totalrenovering: Hvilken årstid bygger man?

hvilken-årstid-totalrenovering

Noen deler av prosjektene vil være mulig å ta for seg hele året, men noen er mer egnet for visse årstider. Årstider som etterlater bakken frossen vil være dårlig for betong og graving om dette kreves for prosjektet. Dette gjelder også maling med mye fukt i luften og uforutsigbart vær.

Samtidig vil ting som drenering langs husveggen passe bra i kaldere måneder. Andre prosjekter som krever mindre fukt i luften, som det er mye mer av om sommeren, vil også være fint å gjøre på vintertid.

Innvendige prosjekter er også fint å gjøre i vinterstid da mange entreprenører og snekkere ofte har mindre å gjøre og har mer tid til prosjekter. Dette kan også hjelpe på prisen noen ganger.

Totalrenovering:

innvendig oppussing kan passe å gjøres i alle årstider. For eksempel om du ønsker å bygge nytt kjøkken, pusse opp hele leiligheten eller rive vegger for å få en åpen løsning i hjemmet ditt.

Ønsker du mer informasjon og hjelp til et totalrenoverings prosjekt? Les om et av våre totalrenoverings prosjekter her og ta kontakt for befaring

må-jeg-søke-om-tilbygg

En liten huskeliste for startprosessen av tilbygg, påbygg og totalrenovering:

(ikke alle stegene er nødvendig for alle typer prosjekter. Sjekk med kommunen eller din entreprenør)

  • Sett bestemmelser og planer for prosjektet
  • Finn ut hvor stort du lovlig kan bygge
  • Tar prosjektet hensyn til lover og naboer?
  • Få tak i tegninger av byggverket (arkitekt) og plasseringer
  • Informer naboer som kan bli påvirket
  • Fyll in søknad selv eller med ansvarsrett og lever
  • Vent på svar
  • Bygg!
  • Få tak i ferdigattest

bygge-på-huset-oslo

Søknadsplikt for tilbygg og påbygg

Det kan spare deg selv for penger og tid om du tenker at prosjektet ditt er søkepliktig. De fleste oppussings prosjekt som tar for ser utvidelse av en eiendom er det. Som oftest trenger du også et ansvarlig foretak som søker for deg. Dette er egentlig også en fordel for deg, da noen som kan det gjør det for deg.

Når prosjektet skal sjekkes eller om kommunen kommer på befaring under byggingen, så er det ekstra viktig at søknad, papirer og informasjonen gitt er riktig.

Søknadsplikt for totalrenovering

Det er ikke alltid totalrenovering krever at du søker om tilatelse. Men vær heller sikker og spør. Skal for eksempel et roms bruk endres? fra bod til bad, eller stue til soverom? Da vil du måtte søke om bruksendring. Som oftest vil ikke kravet om å søke gjelde om du ikke endrer eiendommen karakter vesentlig eller bruket av rommet endres. 

Må du endre på bærevegger, -strukturer eller -stolper under totalrenoveringen? da må du søke om tilatelse, da dette er en vesentlig stor endring.

tilbygg-oslo

søke-om-tilatelse-påbygg

Har tilbygg/påbygg ført til bruksendring? Da må du søke

Vil du gjøre om kjelleren til et normalt bruksrom? Eller en bod om til et toalett? Skal du endre på bærende elementer på eiendommen? Da må du søke om bruksendring. Med større tilbygg/påbygg vil du som oftest bruke en entreprenør og profesjonell. De burde kunne guide deg på om du må søke eller ikke.

Tilbygg av terrasse eller platting

Noen ganger er dette søkepliktig og andre ganger ikke. For eksempel hvis plattingen er lavere en 1 meter og under 15kvm, trenger du som oftest ikke søke. Hør alltid med kommunen uansett, og pass på at du ikke bygger over viktige ledninger til vann og avløp.

søke-om-bruksendring

Hva betyr det å søke uten ansvarsrett?

Skal du bygge tilbygg under 50kvm? Eller bygge frittliggende (bruk som ikke er varig opphold) bygg under 70kvm? I disse tilfellene kan du ofte søke uten et foretak som er ansvarlig.

Søke uten ansvarsrett vil si at du søker uten at du har et ansvarlig foretak som søker for deg. Sjekk om du trenger å inkludere søknad om dispensasjon/avkjørselstillatelse eller kart med inntegnede frisiktlinjer og husk å ha med:

Følgebrev – søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett – inntegnet situasjonskart (målestokk) – nabovarsling dok – plan, fasade og snitt tegninger med terrenglinjer (målsatt) – estetisk redegjørelse. 

Hva betyr det å søke med ansvarsrett?

Det betyr at ditt tilbygg eller påbygg tiltak er for stort til at du kan søke selv. Da må en profesjonell aktør ta seg av søknaden for deg. Noen situasjoner krever en tredjeparts ansvarlig for søknaden om ikke entreprenøren kan gjøre det for deg. For eksempel en arkitekt.

totalrenovering-oslo

Reduser kostnadene + øk verdien ved tilbygg, påbygg og totalrenovering

Å bygge på huset vil koste en del penger. Hvor mye og hvor stort prosjektet er vil få denne prisen til å variere stort, men det er måter du kan få det beste resultatet til den beste prisen. For eksempel:

Betal ikke mer enn markedsprisen
Ta ikke i bruk den første entreprenøren du finner. Få flere befaringer og snakk med flere aktører før du bestemmer deg. Se på anbefalinger, priser og tid. Hent inn så mange tilbud du kan og sammenlign.
Hvis du først skal i gang, gjør det meste ut av det!
Skal du bygge tilbygg eller påbygg og har bestemt deg for det? Da er det kanskje i din beste interesse å gå fullt ut. Sørg for at de endringene du gjør har mest verdi økning for eiendommen. Ikke bygg noe som ikke øker verdien, eller verre, senker den fordi det gjøres slurvete eller feil
Benytt deg av prisavslag som din profesjonelle aktør har tilgang til
Mange entreprenører har muligheten til å få rabatter og tilbud. For eksempel på materialer hos sine leverandører de handler ofte av. Dette gjelder også andre produkter. Når du bestemmer deg for entreprenør, kan det være lurt å høre hva slags fordeler de har på slikt. Lar du de kjøpe inn materialer for deg kan dette ofte hjelpe deg pris-vis.

gjøre-endringer-på-huset

Bygge tilbygg, påbygg eller totalrenovere kan lønne seg i lengden

Boligpriser øker ofte og derfor er det mange nordmenn som velger å forbedre og utvide det de allerede har. Ofte er det lettere å få lån til tilbygg enn å kjøpe noe større. Dette kan være en god investering for deg. En utvidelse av huset vil kunne øke verdien til boligen når du en gang skal selle eller skal få takst på huset.

Vi i Servicefolk tar på oss mange ulike oppussing- og totalrenoverings- prosjekter. Les mer om våre tjenester her og ta kontakt for befaring! 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt og få med deg siste nytt fra Servicefolk