Å helsparkle vegg vil gi deg ett rent og slett resultat om du ønsker å dekke over murvegg, strukturtapet eller ujevn gipsvegg. Du fyller inn ujevnheter i veggen, uten å måtte sette opp (nye) gipsplater. Det vil gi deg et sømløst og rent resultat.
Hvorfor helsparkle vegg?
Flekksparkling er ofte det første man tenker på når man hører sparkling av vegg. Men å helsparkle vegg er litt mer enn å fylle små hakk og hull. Du flekksparkler for å fylle inn spiker hull og ujevnheter før du maler. Men helsparkling vil si å legge sparkel over hele veggen.
Ønsker du et rent og stilrent resultat er helsparklet vegg valget for deg. Les videre for de beste tipsene til å helsparkle lett og greit
Steg 1: Forbered deg og veggene for helsparkling
Før du setter i gang med sparkling er det viktig å ha alt utsyr klart fremfor deg. Det er også viktig å gjøre veggene klar for sparkling.
Utstyr og redskaper for helsparkling:
- Pussepapir
- Brytebladkniv
- Slipebrett
- Forlengerskaft
- Sparkel
- Armeringsduk/glassfiberduk
- Dekk til gulv og lister
- Mikrofiberklut
Helsparkle: forberedelse av vegg
Første steget vil være å rengjøre veggen om den er skitten. Deretter burde du fjerne alt som ikke skal sparkles. Dette vil si spikere, skruer, hyller, stikkontakter etc. Deretter burde du dekke til lister og gulv med.
(Om du sparkler over tapet, vil det være smart å kutte ut eventuelle luftlommer for jevnere resultat)
Deretter kan du legge på en armeringsduk/glassfiberduk. En armeringsduk vil minimere risken for at det danner seg sprekker og vil forsterke overgangene i veggen.
Som oftest legges denne duken på etter at veggen er sparklet, kan du legge den først også. Resultatet kan ofte da bli sterkere og det blir vanskeligere å se skjøtene mellom duken. Lim den derfor på først.
Steg 2: Start helsparkling med flekksparkling
Før du går i gang med å legge sparkel over hele veggen burde du fylle små hull og skrap. Dette er for å få et så jevnt resultat som mulig. Fyll inn spiker og skrue hull og over andre ujevnheter i veggen. Viktig er det også å gå over skjøter for et jevnt resultat.
Hvordan du flekksparkler:
- Bruk et tynt lag med sparkel for å tette små hull og skrap. Velg en sparkel som er egnet for dette. En liten sparkelspade vil være lettere å bruke.
- Påfør sparkelen ovenfra og ned, før du sparkler i motsatt retning for å jevne ut.
- Etter sparkle har tørket kan du pusse over med sandpapir. Du kan også bruke slipekloss.
- Det kan være lurt å sparkle 1-2 ganger. Se selv om resultatet er jevnt og fint etter hver runde. Viktig er det uansett at du fjerner støv etter siste runde. Dette gjør du best med en mikrofiber klut.
Steg 3: Helsparkle vegg – start fra gulvet og jobb deg opp
Det kan være lurt å starte å helsparkle fra gulvet og jobbe seg oppover. Start med et område på ca. en meter. Her er det lurt med en smal bredsparkelspade. Glatt over sparkelen i vertikale drag så den blir så jevn som mulig. Det vil være lurt å helsparkle veggen i to eller tre runder.
(Fjern støv og smuss med mikrofiberklut mellom hver sparkel runde og bruk riktig type sparkel for materialet av veggen du sparkler)
Steg 4: Slip veggen etter helsparkling
For at overflaten på veggen skal bli helt jevn må du slipe den. Dette kan du gjøre med sandpapir på slipebrett. Det kan være lurt å slipe bort ujevnheter mellom hvert lag med sparkel. Pass på at du lar sparklet tørke helt mellom hver runde og fjern støv med mikrofiberklut.
Steg 5: Mal eller tapetser veggen etter helsparkling
Når du er fornøyd med ditt slette og fine resultat? Da kan du fritt male eller tapetsere veggen. Det er også selvfølgelig mulig å la veggen være som den er.
Ønsker du et enda renere resultat? Les vår artikkel om hvordan du kan lage listefrie vegger til dine helsparklede vegger her.