Sommeren går sakte mot slutten og det er på tide å tenke på høst forberedelsene. For selv om bladene ikke har falt helt enda, er høsten like rundt hjørnet. I denne artikkelen skal vi gå igjennom den ultimate sjekklisten for å forberede boligen for høstens begivenheter som:

Stemningsfulle, men mørkere dager
Regn, storm og uforutsigbart vær
Kaldere temperatur og en travlere hverdag

Hvilke høst forberedelser må gjøres først?

Før kulden, mørket og mer temperamentsfullt vær slår til er det lurt å ta fatt på alle vedlikeholds tiltak som kan stoppe vann, råte, frost og kald luft fra å trekke inn i huset. Denne jobben starter på utsiden, ovenfra og ned.

Vi må ta hensyn til været, for været tar ikke hensyn til oss, eller våre oppussing og vedlikeholds planer. Starter du som eiendomsforvalter, borrettslag eller sameiet med å forberede til høsten allerede i dag, kan du jobbe deg sakte igjennom listen uten stress. Ikke la små reparasjoner, som et vindu som lekker, bli til en stor fukt skade problem. Fiks det i dag.

oppussing-på-høsten-oslo

Punkt 1 – Sjekk taket, pipen og takrenner

tak-inspeksjon-i-høst-vedlikehold

rens-av-takrenner-oslo

 

Ja, det er faktisk smart å starte øverst på huset og jobbe seg nedover.

Tak

Taket til huset trenger en nøye sjekk av og til. Dette for å utelukke skader, sprekker og dårlig sikra takstein. Det som er sikkert, er at man ikke vil vente så lenge at vann og snø begynner å renne inn og lage fukt skader på loftet.
Det er ikke hvert år taket trenger oppgraderinger, men en liten titt etter og fjerning av:

 • Mose
 • Begroing
 • Ødelagte takstein

Er lurt å ta seg tid til, eller spørre vaktmester om han kan gjøre for deg. Bytting eller store reparasjoner av tak kan være store oppussings prosjekt. Så, ta heller en ekstra sjekk.

Pipen

Ikke mye slår en mørk høst kveld med fyr i peisen og en kopp te i hånda. Dette er såklart bare mulig om pipa ikke er tett. Det er viktig å huske på at pipa skal sjekkes og renses minst hvert fjerde år. Har du sjekket pipa i år?

Rens av takrenner

Høsten er høysesong for regn i Norge og derfor er det viktig før høsten slår til å rense takrennene og utendørs avløp. Hvorfor? Jo, fordi takrenner sin hoved funksjon er å trekke vann vekk fra treverket for å unngå fukt skader.

Tette takrenner kan føre til at:

 • Vann renner over og inn i huset
 • Vann fryser i takrennene og nedløpsrør sprekker

Unngå skader som kan unngås ved å rense takrennene minst 1 gang i året, men helst to. Dette gjør du ved å fjerne løv og andre ting som kan blokkere takrennene.

pipe-rens-høst

sjekk-takrennene-for-hosten

 

Servicefolk kan hjelpe deg med å rense takrennene

Vil du ha hjelp til å rense takrennene på din bolig? Det kan vi i Servicefolk gjøre. I våre vaktmester tjenester tilbyr vi rens av takrenner og en hel rekke andre utendørs vedlikeholds tjenester, les mer her.

Punkt 2 – Vedlikehold av husets fasade og ulike karmer

Det er mange åpenbare grunner til hvorfor du må tenke på husets fasade tidlig på høsten. Helst i skifte mellom sommer og høst. Så fort temperaturen synker, og vi får hyppigere regn og dårlig vær, er ting som maling og utendørs oppussing vanskeligere å få til. Så, har du ikke hatt tid til å male eller bytte ut vinduene i sommer? Da burde du gjøre det nå.

Maling og godt isolerte vinduer er med på å hindre fukt, råte og kulde i å trekke inn i både hus og treverk. Derfor er det viktig å fikse boblete eller flisete maling og vinduer som trekker før regn, vind og snø.

etterisolering-høst-oslo

Hvorfor burde man ikke male huset etter 1. oktober?

 • Husets treverk burde ikke ha for høy fukt andel (helst under 16). Malingen vil ikke sitte godt på eller vare om forholdene ikke er optimale. Dette er vanskeligere å unngå når sola varmer mindre, er oppe i kortere perioder og det er mer fukt i luften i form av regn og snø.
 • Dugg og fukt kan gjøre malingsjobben du har gjort skjoldete og stygg.
 • Ikke alle malings typer tåler lave temperaturer så bra. Så om du maler i kaldere måneder må du være obs på typen maling du bruker.

Lettere er det og flere valg har du om du starter tidlig.

maling-av-fasade-oslo

Punkt 3 – Kontrollering, rengjøring og lagring av utemøbler og grill

klargjør-uteområdet-i-høst-

rengjoring-av-utemobler-for-lagring

Ofte kan finværet og varmen holde langt inn i høstmånedene. Likevel er det lurt å begynne å tenke på lagring av sommer møblene. Gjør det så lett som mulig for deg selv, når du i de kommende månedene skal rake løv og måke snø.

Rydd uteområdet før høsten for:

 • Ute møbler du ikke lenger bruker og som ikke tåler å bli lagret ute
 • Ting som ikke tåler å bli eksponert for dårlig vær og kulde
 • Leker og utstyr som lett kan bli glemt under løv og snø
 • Grill
 • Ute tekstiler som puter, tepper og parasoller

innstalering-av-utendorsbelysning-host

Det er tre veldig gode grunner for å rydde vekk disse gjenstandene så fort du er ferdig å bruke dem for sesongen

 1. Gjenstandene som kanskje ikke tåler kaldere temperatur eller mye fukt blir ikke ødelagt og dere kan ha glede av dem neste sesong.
 2. Ting som leker, spader og gjenstander kan fort bli hindringer for snøplog, måking og raking av løv. Fjerner du dem kan du unngå å ødelegge både rake og måke utstyr
 3. Uansett om du bor i borettslag, sameiet eller for deg selv, så er fjerning av gjenstander som kan gjemme seg under løv og snø god HMS. Unngå at noen tråkker på eller skader seg på gjenstander som ikke er synlige.

 

Våre vaktmestere i Servicefolk kan rengjøre og flytte utemøbler inn i lagring for deg

utendørs-vedlikehold-høst

Før du rydder vekk utemøblene og grillen er det lurt å gi dem en god vask. Dette er en av mange ting vi i Servicefolk hjelpe deg med våre vaktmestere tjenester. Trenger du også hjelp til å frakte og flytte utemøblene inn i bod eller annen lagring? Ikke noe problem. Vi passer på at dine utemøbler er klar for neste sesong.

Punkt 4 – Tiden for innendørs oppussing og fornyelse

Kanskje ønsker du deg et nytt bad med innebygde varmekabler, for å unngå kalde føtter på vinteren? eller vil du starte kjøkken oppussing med store benkeplater? så du er klar for høst middager og julebakst? Høsten er en bra tid for dette.

Høsten er høysesong for innendørs oppussing av bad og kjøkken
Noen av de mest populær oppussings prosjektene på høsten er bad og kjøkken. På høsten og vinteren som følger bruker vi mye tid inne. Derfor er det ikke rart at flere ønsker å gjøre hjemmet så fint som mulig

oppussings-inspirasjon-høst-oslo

4 viktige huskeregler for å spare penger og tid ved oppussing:

 1. Sjekk nøye om ditt oppussings prosjekt er søknadspliktig. Dette kan du blant annet gjøre på din kommunes hjemmeside eller i samtale med din prosjektleder/håndverker. Utfører du oppussing uten tillatelse kan du få store bøter eller krav om riving av arbeidet som er gjort.
 2. Lag en solid og nøye planlagt plan for oppussings prosjektet og se hvor du kan spare. Ofte ligger de høye kostnadene ved materialene du velger å bruke og uforutsatte kostnader kommer av dårlig planlegging.
 3. Sjekk om det finnes støtteordninger eller tilskudd du kan få for prosjektet. Blant annet finnes det tilskudd om du ønsker energirådgivning og oppgradering av bygningskroppen.
 4. Når du først skal pusse opp, gjør det skikkelig. Ikke sløs ressurser og penger på å gjøre oppussings prosjektet halvveis. Du sparer penger på å gjøre det ordentlig første gangen, fordi du slipper å gjøre det ofte og igjen. Forsikre deg selv at jobben er gjort ordentlig ved å bruke fagfolk som er godkjent.

oppussing-i-høst-baderom-renovering

søknads-pliktig-oppussing

 

Finn stilen som passer ditt hjem når du planlegger oppussing

kjøkken-inspirasjon-rustikk-oslo

Noen stiler å vurdere ved oppussing av kjøkkenet i høst er: industriell, skandinavisk eller rustikk. Selv om man kan ha i bakhodet at huset kanskje en gang skal selges videre, så er det du som bor der nå som tilbringer tiden din på kjøkkenet. Hva du liker og syntes er fint er viktigst.

Bruk godkjente håndverkere og sammenlign priser

Hos Servicefolk har vi godkjente håndverkere og elektrikere som hjelper deg med ditt oppussings prosjekt. Enten det er nytt bad som trenger våtroms godkjenning eller nytt kjøkken. Les mer om vår våtromspakke her og kontakt oss for uforpliktende befaring!

Punkt 5 – Belysning og nye farger inne

Et nytt malingsstrøk i seg selv kan friske opp hjemmet, men velger du å spre litt ekstra farge rundt om i huset ditt denne høsten tenker du langsiktig. Både høst og etterfølgende vinter er en tid der vi får mindre naturlig lys.

Solen går ned og står opp senere enn på sommeren og mange skjenner det i hode og sinn at mørketiden preger på humør og motivasjon. Her kan både god belysning og farger hjelpe deg.

nye-farger-og-innendørs-design-høst

Farger kan faktisk gi deg energi

I lang tid har hvite og stilrent design vært en stor trend i Norge. Dette er fortsatt tilfelle hos mange, men det kan være lurt å tenke over å få inn litt flere farger i huset når mørketiden kommer.

Varme farger og toner gir mest energi. For eksempel kan du male en vegg i en varm tone eller når du designer ditt nye kjøkken velge fliser som er varme?

farger-gir-energi-design

Installer mer lys og sterkere lys

Enten du jobber hjemmefra, eller kun tilbringer fritiden din der så er det viktig med godt lys. Godt lys vekker oss opp og kan hjelpe med konsentrasjonen. Derfor kan det være lurt å sjekke igjennom høsten om noen av rommene i ditt hus trenger en ekstra taklampe eller nye pærer.

mer-lys-i-boligen-mørketiden

 

Bruk høsten riktig og ta fatt i de viktige tingene

Høsten er en fin årstid der kvalitetstid i hjemmet vårt er viktig. Derfor burde du bruke tiden nå på å gjøre ditt hjem så koselig og funksjonelt som mulig. Har du lenge drømt om ett nytt kjøkken? Eller merket du sist vinter at huset hadde litt for mye gjennomtrekk? Nå er tiden for å ta fatt i disse tankene og gjøre noe med dem.

utendørs-rengjøring-høst

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt og få med deg siste nytt fra Servicefolk